CinemaTop10

CinemaTop10

A Star Wars saga legjobb pillanatai

2015. december 14. - CinemaTop10

2000px-star_wars_logo_svg.png

Pár nap múlva beveszi a mozikat a Csillagok háborúja sorozat új fejezete, amelyet előre láthatólag egészen 2019-ig minden évben egy újabb és újabb követ majd. A jegy eladások már most rekordot döntöttek, és valóságos lázban ég a világ. Mondhatnánk a siker garantált. Pedig még hajdanán, úgy 1977 környékén kevesen bíztak abban, hogy egyáltalán meg fogja-e nézni bárki is az Egy új remény című epizódot, amely a várakozásokat felülírva Hollywood addigi történetének legsikeresebb filmjévé avanzsált. A rajongás onnantól kezdve töretlen George Lucas fantasztikusan egyedi és komplex univerzuma iránt, amelyet talán csak a Trónok Harca vagy Harry Potter tudhat még magáénak. A sötét és tartalmas múltja a történetnek, a gyermeki képzelettel életre keltett karakterek, a sajátos filozófia, a jó és a rossz örök harca mind-mind kellettek a halhatatlansághoz.

Mi most egy sajátos top listával szeretnénk kicsit betekintést adni ebbe a világba, hogy felidézzük a legjobb (vagy legrosszabb) pillanatait az egyik legmeghatározóbb filmes sorozatnak. Az Erő legyen velünk!

(Tényleg csak zárójelben. Ha valaki eddig egy messzi-messzi galaxisban tartózkodott volna, és fogalma sincsen arról, hogy mit jelentenek az olyan kifejezések, mint Erő, Jedi vagy Darth Vader - még az elképzelés is felháborító -, az csak saját felelősségre olvasson tovább. SPOILER minden mennyiségben!)

A legrosszabb karakter: Jar Jar Binks: Baljós Árnyak, 1999

jarjar-ft1.jpg 

Csak a miheztartás végett egy negatív kategóriát is raktunk a listára, mert nem bírjuk ki, hogy ne „méltassuk” pár szóban a hatalmas fülű és szemű Jar Jar Binks figuráját, George Lucas megbocsáthatatlan bűnét. Ostoba, egyáltalán nem vicces, és ellopja a játékidőt a sokkal érdekesebb és értékesebb figurák elől, miközben az ég egy adta világon semmi funkciója sincs a történetben. Felháborító! Na, ugorjunk is!

 

A legjobb soundtrack: Star Wars Main Theme: Egy új remény, 1977

ep4_ost.png 

John Williams e szerzeménye olyan, mintha valami távoli, mennybéli hang szólna, amelybe vidámság és ragyogás vegyül, miközben megbújik benne a katonai indulók motívuma is a Birodalmat prezentálva. Ez az a muzsika, amelyet rögtön mindenki felismer, még az is, aki életében nem látott egyetlen részt sem a Csillagok háborújából. Abban a pillanatban, ahogyan elkezded hallgatni, már repülsz is egy messzi-messzi galaxisba, hogy életed egyik meghatározó élményét szerezd meg. Nem csak a Star Wars, hanem Hollywood világának is megkerülhetetlen darabja.

 

A legjobb légi viadal: A Halálcsillag elpusztítása: Egy új remény, 1977

vlcsnap-2015-11-05-16h20m58s122.png 

A legjobb háborús filmek légi ütközeteit felelevenítő jelenetet elnézve nehéz elhinni, hogy a film 1977-ben készült. Az ember valósággal beleszédül az egymást kergető gépek párharcába, és beleborzong, amikor valakit kilőnek. Remekül megkomponált jelenettel van dolgunk, amely mindeközben a feszültséget is ügyesen adagolja, ahogyan egymás után fulladnak kudarcba a Halálcsillag elpusztítására tett kísérletek, hogy a végén egy váratlan segítséggel és a történet filozófiájának a kicsúcsosodásával győzedelmeskedjenek a lázadók a birodalmiak felett. Mert főleg ez utóbbi miatt felejthetetlen a jelenet, amikor nem csak Luke, de mi is megtanuljuk, hogy mi is az, az Erő, és azt, hogy érdemes benne hinni.

 

A saga legjobb története: Obi-Wan Kenobi története: Egy új remény, 1977

vlcsnap-2015-11-05-16h15m00s132.png 

Miután Luke és Obi-Wan találkoznak a Tatuinon, a különös idegen felfedi az ifjú előtt a köztársaság válságának a történetét. Nem egy túl bonyolult jelenet. A dialógusok is kicsit suták, mégis itt hallhatjuk először mi is az, az Erő, ki is pontosa Darth Vader, mi történt a Jedi lovagokkal és Luke apjával. Rögtön érezzük, hogy valami sokkal nagyobbról és átfogóbbról van itt szó, mint sem először gondoltuk. Valamiről, ami él és lélegzik, saját törvényei vannak és egy saját világa. Egy eddig ismeretlen univerzum kezd kibontakozni előttünk. Ennek a pár egyszerű mondatnak a hatására már égünk is a vágytól, hogy megismerhessük ezt a világot, mert bár furcsa és távoli, mégis olyan dolgok történek benne, amelyek nagyon is közel állnak hozzánk.

 

A legStar Warsosabb jelenet: A Halálcsillagról való menekülés: Egy új remény, 1977

vlcsnap-2015-11-05-16h18m36s239.png 

Nem a legjobb jelenet a saga történetében, na, de ebben a jelenetben van benne igazán minden, amiért imádni lehet a Star Wars eredeti trilógiáját, ezért nem tudtunk nem kreálni neki egy ilyen kategóriát. Hogy mi is van itt? Han Solo és Leia csípős veszekedései, birodalmi rohamosztagosok minden mennyiségben, menekülés-menekülés hátán futva és repülve, westernfilmekbe illő lövöldözések, trükközések és rejtőzködések, végül az egész meg van fejelve Darth Vader és Obi-Wan Kenobi legendás összecsapásával, ahol is először láthatjuk, milyen is egy igazi lézerkardos viadal. Mindezekhez pedig John Williams pazar muzsikája asszisztál. Egyedül talán csak a szemétpréselőben eltöltött perceket érheti kritika, amely megakasztja a jelenet lendületét, de ettől eltekintve úgy beránt mindenkit a világába, hogy többé már nem is ereszti el. Csak annyit mondhatunk rá: Príma!

 

A legjobb gonosz: Darth Maul: Baljós Árnyak, 1999

darth-maul_632eb5af.jpeg
 

Na, ezzel most biztos kiverjük nálatok a biztosítékot, de mi megvédjük az első epizód legjobb karakterét. Ami nagyon tetszik nekünk benne, hogy végig komolyan vehető. A szeméből valósággal árad a sötét oldalba vetett hit, és pontosan ez a féktelen hit teszi olyan félelmetesé és veszélyessé. Ráadásul semmi olyant sem csinál, amely elbagatellizálná a figuráját. Nem drámázik, mint Darth Vader, nem ripacskodik, mint a Sith Nagyúr, hanem teszi a dolgát profihoz méltóan a maga lehengerlő karizmájával. Rettentő nagy kár, hogy nem adtak neki több időt a filmben. Vétek volt így elpocsékolni, ám még így is elsöprő a jelenléte a vásznon. Darth Maul az a karakter, akivel nem szívesen akasztanánk össze a bajszunkat, vagy helyesebben a fénykardunkat.

 

A legjobb karakter: Harrison Ford/Han Solo: Eredeti trilógia, 1977-1983

han-solo.jpg 

Han Solo egyértelműen a Star Wars univerzum egyik legkedveltebb karaktere. Pimasz, remekül ért a nők nyelvén, minden helyzetből kivágja magát, és kiváló a humora. Bár zordnak mutatja magát, legbelül bizony aranyból van az a jóságos szíve, és akiket megkedvel, azokért bármire hajlandó. Ez utóbbival el is nyeri a szimpátiánkat, miközben néha-néha csóváljuk a fejünket, hogyan lehet valaki olyan önző, mint őt. De, ami a lényeg; egész egyszerű irtó menő!

 

A legjobb párbaj: Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi vs Darth Maul: Baljós Árnyak, 1999

image.jpg

A két Jedi és a Sith Nagyúr tanítványának összecsapása egy fantasztikus jelenet egy egyáltalán nem fantasztikus filmben. Elsősorban remek koreográfiájának köszönheti ezt az elismerést, amely mérnöki pontossággal lett kivitelezve, ennek ellenére teljesen élethű, és nem bukkan fel benne a mesterkéltség látszata. Gyors, durva, ötletes, és egy percre sem ülepszik le. Ez utóbbira ugyanis komoly esély volt, mivel a harc meg-megáll, ám szerencsére sikerül eme pillanatokat mind feszültséggel, mind izgalommal megtölteni, ahogy Qui-Gon letérdel meditálni, vagy ahogyan Darth Maul ketrecbe zárt vadállatként járkál fel, s alá várva a folytatást. Látszik rajta, hogy valósággal ölni tudna a szemével, és ez nem is véletlen, mert olyan karizmával bír, amilyennel nem sok antagonista rendelkezik a Star Wars világában. A hatást csak fokozza John Williams „Duel of the Fates” című zenéje, amely gyorsaságával remekül passzol ehhez a sebes jelenethez. A be-bekapcsolódó kórus pedig gondoskodik arról, hogy túlvilági színezetet kölcsönözön a muzsikának és így a jelenetnek is, eszméletlen grandiózusságba öltöztetve az egészet. Na, valahogy így kell kinéznie egy igazi Jedi párharcnak!

 

A legjobb jelenet: „Én vagyok az apád.” Darth Vader vs Luke Skywalker: A Birodalom visszavág, 1980

esb1.jpg 

A nagy jelenet, amely családi drámává emelte a Csillagok Háborúja történetét katarzist és döbbenetet váltva ki mindenkiből, aki csak látta. Az ifjú Luke és Darth Vader összecsapása elsősorban nem kiváló koreográfiája miatt érdemel figyelmet, hanem érzelmi intenzitása véget, amelyet egy egyszerű, de annál sokkolóbb kijelentésnek köszönhet. Lukenak itt nemcsak fizikailag kell megküzdeni Vaderrel, hanem lelkileg is. A Sötét Nagyúr az Erő sötét oldalára csábítja, már-már fanatikus hévvel. Az egész film nagy hangsúlyt fektet arra, hogy érezzük Vader szimpátiával van Luke felé, maga mellett akarja tudni, de csak itt tudjuk meg ennek valódi okát. Ebben az okban pedig a jó és a sötét oldal közti élesnek hit határ egyszeriben felolvad, és nem marad más hátra, csak a bizonytalan jövő borongós végkifejletet hozva egy nagyszerű film befejezésének, olyan módon megvalósítva, ahogyan csak a legnagyobbak tudják.

 

A legjobb epizód: A Birodalom visszavág, 1980

empire-movie-poster-star-wars-empire-strikes-back-20604952-1369-2125.jpg

George Lucas nagyon bölcsen átengedte a stafétabotot egy érettebb rendezőnek a második rész esetében, valamint a forgatókönyvet sem egyedül vállalta. Ennek köszönhetően pedig egy borongós, mégis fennkölt epizódot kaptunk, amely gördülékenyen viszi új vizekre a megkezdett történetet, hogy kibővítse annak sokszínű univerzumát, ahol most minden az elválásról szól. Luke megkezdi saját útját, hogy Jedi lovag legyen, miközben Leila és Han felveszik a harcot a Birodalom ellen. Darth Vader kétségek között gyötrődik a múltja miatt, amely Luke személyében sejlik fel előtte. Feltűnik a színen Yoda, aki az Erőről tartott eszmefuttatásával tovább fokozza a Star Wars legendáját. Végül pedig a már fentebb is említett jelenetben kulminálódik az egész film, amikor is az űropera családi drámába torkollik, és mindenkit kétségek között hagy. Remekül rendezett, komoly téttel bíró film, amely epikus magasságokba emeli Hollywood történetének egyik legjobb trilógiáját.

                                                       Írta: Erős László és Sztányi Szabolcs

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt. Továbbá: Star Wars Episode IV: A New Hope. 20th Century Fox, 1977.

Számotokra melyek a Star Wars filmek legemlékezetesebb pillanatai?

Ha még nem tették volna, kövessétek a blogot, vagy dobjatok egy like-ot itt a Facebook oldalra még több Cinema Top 10 listáért és még több érdekességért!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinematop10.blog.hu/api/trackback/id/tr668155378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kannás 2015.12.15. 03:18:17

A legjobb gonosz, egyértelműen Darth Vader. Maul csak egy (gyenge) részben szererepel, és igaz, hogy a párbajban Ray Park valóban viszi a prímet (ez a szakmája), azon kívül pár grimasz, meg egyszavas, amit hozzátesz az egészhez. Vader karakterének, jellemfejlődésének meg olyan íve van, mint kevés másik a filmtörténelemben, sokan szeretnék ezt függetleníteni a fantommenéssel kezdődő ízléstelen előzményhármas "Ani"-jától...

Én még írtam volna a "legjobb cím" kategóriában a "Jedi Visszatért", már annak kétértelműsége okán is, meg egyáltalán nem rossz rész a VI.! Nem hiszem, hogy volt még Magyarországon mozifilm, amelyet ennyi várakozás, találgatás és városi legenda övezett volna, mint a Jedi-t 83-tól egészen a 85-ös hazai bemutatójáig... Ahogy a legrosszabb cím a "szarjós árnyak". Mit jelent ez? Ki a fantom? És hova megy?

A legjobb mellékszereplő, meg leengedett kézzel: Boba Fett. Itt megint felejtsük el az előzményfost. Nem hiszem, hogy van még más filmszereplő, akinek 17 szava, és kb. összesen 20 másodperc szereplése ellenére ezt a rajongói népszerűséget vívta ki...

És nem érdekes, ki mit nyilatkozott: Han Solo lőtt először! (mert az lő először, aki igazán nagyot lő. És először.)

FF 2015.12.15. 08:21:13

Aztán van, aki azért várja a bemutatót, hogy másról is halljon végre...

Pál utcai fiú 2015.12.15. 08:32:23

John Williams '77-es zenei témája egy elég egyértelmű lenyúlás, ezt illene hozzátenni...

nembal 2015.12.15. 09:00:06

Még nem olvastam el, de az első bekezdés végén a hallhatatlanságot ki kéne javítani halhatatlanságra...

RobertThorn_ 2015.12.15. 09:09:38

A legjobb jelenet szerintem az, amikor a Corvette után a Star Destroyer is beúszik felülről az Új Remény legelején. Ultramegagigabadass, a mai napig (jó értelemben véve) libabőrös leszek, ha ezt látom, pláne azzal a zenével.

Terézágyú 2015.12.15. 09:18:42

"Egyedül talán csak a szemétpréselőben eltöltött perceket érheti kritika"

És miért van víz(?) egy szemétpréselőben? Összegyűlt ott a csapadék???
És még egy szörny is él ott? Az mit eszik vajon?

Macropus Rufus 2015.12.15. 09:38:10

"A legjobb mellékszereplő, meg leengedett kézzel: Boba Fett."
viszont ehhez képest igen szánalmas a halála. De tényleg. Amikor megláttam anno nem is akartam elhinni, hogy egy ilyen kaliberű fejvadász így végeznek ki egy filmben. Ez már a vitzes kategória volt.

Egyébként tényleg Han Solo lőt elöször, de az feljavított verzióban már nem

empireonline.media/jpg/50/0/0/640/480/aspectfit/0/0/0/0/0/0/c/features/560ebc3d50e6c513721c3025/greedo-shoots-first.jpg

sajnos sok helyen belenyúltak, amit nem kellett volna. Szerencsétlen r2d2 teljesen betemették a sziklákkal, holott az eredeti verzióban semmi nem volt elötte:

i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--ZILN_mCC--/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/18lq86krkl4l5jpg.jpg

Tényleg igaza van mindenkinek aki azt vallja, hogy Lucas a legnagyobb ellensége a saját filmjének.

Macropus Rufus 2015.12.15. 09:45:09

@Terézágyú: és hová megy amikor a prés összezár?

Tökönrúgott Feleségek 2015.12.15. 09:48:00

@Macropus Rufus: van olyan, aki nem tudta,tudja, hogy Han Solo lőtt először (és utoljára)?

Tökönrúgott Feleségek 2015.12.15. 09:51:15

@RobertThorn_: teljesen egyetértek veled. Amikor '79-ben a moziban 12 évesen megláttam, teljesen elájultam ettől a kezdéstől. Meg amikor leáll Leia hajója és csak a kopogásokat meg különböző zajokat hallani, aztán berobban a zsilipajtó...

J.W. Booth 2015.12.15. 10:07:42

Szerintem, a Birodalmi Induló a legjobb zene, és - ha DW-t nem számítjuk, Boba Fett a legjobb főgonosz, esetleg Jabba.

A többivel nagyjából egyet tudok érteni.

Balt 2015.12.15. 10:11:52

Szerintem ez az epizód a legjobb az egészből:
www.youtube.com/watch?v=Uo7vxK9rUNs

Kertiretek (törölt) 2015.12.15. 10:24:36

Nem lézerkard! FÉNYKARD!!!! Angolul lightsaber. Csak a hülye új részekben fordították lézerkardnak, amitől a mai napig kiráz a hideg (az eredeti 1-3-ban végig fénykardnak volt fordítva - helyesen)!

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.12.15. 10:49:15

@nembal: És amúgy az fénykard, nem lézerkard, hogy továbbmenjek.

Fellegjáró Marci 2015.12.15. 10:52:15

Imádom az SWt, az eredeti trilógia zenéje még bakeliten is megvan, de hogy Darth lenne a főgonosz azzal vitatkoznék...összvissz pár embert öl meg...Wilhuff Tarkin mond valamit? Egy kibaszott bolygónyi embert robbant fel és full psycho feje van...nem szeretnék vele összefutni egy szűk sikátorban.

devilstrueface 2015.12.15. 11:24:55

márpediglen a legjobb zene az a Binary Sunset

na__most__akkor 2015.12.15. 12:00:55

Na most akkor itt sokan elkezdenek nyelvtannácizni, de nem baj... Úgyse válaszolok.

@Index cím: --- párbaly ---
Van lejjebb, van.

@blog: megfogja-e nézni bárki is
meg fogja-e nézni bárki is

@blog: mihez tartás véget
miheztartás végett

@blog: el kezded hallgatni
elkezded hallgatni

@Macropus Rufus: Han Solo lőt elöször
Han Solo lőtt először

@Phxmike:
Látod a problémát, de nincs ékezeted hozzá. Hagyjuk...

Levente B. · combatant.blog.hu 2015.12.15. 12:28:05

Hoth bolygói csata? Na ne már, hogy az kimaradt!

Warlimont 2015.12.15. 12:36:53

Lehetne egy legjobb parbeszed kategoria is, ami azert is erdekes, mert a filmekben keves a jo szineszi jatek es a jo parbeszed, söt többnyire kifejezetten benak a dialogusok. De uditö szinfoltkent szerintem az egesz hat resz egyik legjobb "nem akcio" jelenete az Episode 3-ban volt, az a szinhazi elöadas, amikor Palpatine elmeseli Anakinnak Darth Plagueis legendajat.

Warlimont 2015.12.15. 12:39:57

@na__most__akkor: Mindig szerettem volna megerteni, mi muködteti ezt a nyelvtanbuzi szektat, amiböl te is jössz, es minden topicba jut belöletek, barhol is legyen. Az, hogy igy kioktatsz embereket, ettöl felsöbbrendunek erzed magad? Vagy mi motival? Biztos vagyok benne, hogy ez nem a magyar nyelv iranti ohatatlan aggodasrol szol.
De tenyleg kivancsi vagyok.

Warlimont 2015.12.15. 12:46:15

@Kertiretek: "Nem lézerkard! FÉNYKARD!!!! Angolul lightsaber. Csak a hülye új részekben fordították lézerkardnak, amitől a mai napig kiráz a hideg (az eredeti 1-3-ban végig fénykardnak volt fordítva - helyesen)!"

Ennyire ne akadj ki. A lezer is feny, raadasul a lézernyaláb keskeny és nagyon kis széttartású nyaláb, tehat kb megfelel a filmben latottnak. Szerintem azert nem lett az angol eredeti lezerkard, mert angolul a lasersaber eleg furcsa hangzasu szo lenne kimondva, a lightsaber meg sokkal gördulekenyebben kiejthetö.

Terézágyú 2015.12.15. 13:24:53

Ezért jó a zinternet, mert bármilyen hülyeségnek vannak és lesznek propagálói....

Itt van az eredeti forgatókönyv:
www.imsdb.com/scripts/Star-Wars-A-New-Hope.html

Keressetek rá a laser sword kifejezésre...

na__most__akkor 2015.12.15. 13:30:25

@Warlimont:
Azt hiszel, amit akarsz, a tefajtád nem meggyőzhető.
Én TÉNYLEG a magyar nyelvet féltem.

Nem kioktatok, tanítok. Mint egész életemben tettem.

-------------------------------------------------
Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
csecse
becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a „Nincsen apám” versemért,
a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

„Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén” -
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj -

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

1937. április 11. Keresd meg, ki írta.

Figyeled?
- ékezetek
- nagybetűk
- írásjelek után pont
- bekezdések

A tipikus hibákat, amelyek ma mindenhol megtalálhatók, NEM KÖVETI EL.
Azt írja: "költőnk nem nyelvtant tanul". Igaz. Nem tanul, mert TUDJA.

Nyelvtanbuzi szekta? Neked az.
Másnak egyszerűen magyar.

na__most__akkor 2015.12.15. 13:31:55

Írásjelek után szóköz, természetesen.

Mérgesen írtam...

Macropus Rufus 2015.12.15. 13:54:34

@na__most__akkor: )
nem azt mondtad, hogy nem válaszolsz senkinek? Legalább a saját szavadat álljad.
Lehet neked a nyelvtan fontos, nekem meg az, hogy állja a szavát az ember. :p

akut schizo effektív pszichózis 2015.12.15. 13:55:14

"nem ripacskodik, mint a Sith Nagyúr" figyeljé má', leszerveztem úgy egy csillagközi háborút, hogy mindkét felet én irányítottam. majd ezután a színjáték után az enyém lett a galaxis. ez neked ripacskodás? darth maul? az csak egy közönséges kétbites bérgyilkos volt.

Palpatin volt a legjobb karakter. Ő volt a legkövetkezetesebb és céljai elérésében nem tudta senki eltántorítani. Nem hiába a legnagyobb sithek között tartják számon.

Warlimont 2015.12.15. 14:57:10

@na__most__akkor: Az a baj baratom, hogy

1. ROSSZ HELYEN oktatsz, mert ez nem a szegedi egyetem Horger Antal urral, hanem egy internetes topic egy laza temarol. Ez fontos kulönbseg, a döntö többseg erti is.

2. KERETLEN PROFETA vagy, igy siman, annak kisszamu elönyevel, amde minden hatranyaval.

3. A fölöslegesen idezett Jozsef Attila vers es föleg a "Keresd meg, ki írta" szöveged csak megerösiti a gyanumat, hogy a szellemi fölenyesseg kepzelt magaslatarol szonokolsz. Akar hiszed, akar nem, mas is jart iskolaba, az idezett verset pedig nem viccelek, en peldaul fejböl tudom vegig.

Ja, es ha a magyar nyelvet ennyire felted, a "tefajtád", mint ram iranyulo, nem tul szimpatikus celzas, valojaban kulön irando. :) :)

Terézágyú 2015.12.15. 15:03:27

@Warlimont:
jaj, akadj már le te is erről az illetőről, aki - úristen! - szóvá tette a hibákat...

bakker, csak egyszer, csak egyetlenegyszer mondaná valaki egy ilyen hibajegyzékre, hogy "ó, a fenébe, igazad van, máris javítom" - de nem, csakkkkkk azért is benne hagyja a szövegben azokat a hibákat, amiket már az általános iskola alsóbb osztályában is kijavítana egy tanár.

A blogokat meg tudtommal felnőtt emberek írják, akik elvégezték az általános iskolát - ha többet nem is.

Persze lehet, hogy manapság ezek már nem számítanak hibának az általános iskolákban se - ez esetben elnézést kérek. Akkor írjatok így.

Takács István 2015.12.15. 15:07:20

Az eredeti trilógia mindhárom nyitójelenete klasszikus nekem.
Az elsőről volt szó, korszakos, az eltűnő felirat, a bolygó megjelenése, a kis hajó, a nagy romboló összecsapása.
De ilyen a Jedi... is, az első rész teljes ellentétével (a bolygó nem bolygó, hanem hold, nem sivatag, hanem zöld, nem lázadó űrhajó a lopott tervekkel, hanem maga a második Halálcsillag, jóval nagyobb romboló, sőt három, nem elnyeli a kis űrhajót, hanem elereszti a siklót... szóval jól megcsinálva nagyon), és a Birodalom... is szépen kezdődik, a romboló itt szemből jön, az alsó port, ahonnan a kutaszdroidokat (ez volt a magyar fordításban, ha jól emlékszem) indítják, olyan szögből mutatva, mint egy misztikus ragadozó szája...
Szóval vizuálisan szépen és alaposan elkészített filmek.

tüszimanó 2015.12.15. 15:42:32

"A legjobb gonosz: Darth Maul"

ezt valaki magyarázza már el nekem. van egy fazon akiről semmit nem tudunk meg, úgy néz ki mintha a southparkosokkal terveztettek volna egy sátánt, nem csinál semmit csak kinyírják a szánalmas kétirányu kardjával. Egy v1.0 rohamosztagosban több tartalom van mint ebben a fazonban.

tüszimanó 2015.12.15. 15:43:52

"Elsősorban remek koreográfiájának köszönheti ezt az elismerést, amely mérnöki pontossággal lett kivitelezve, ennek ellenére teljesen élethű, és nem bukkan fel benne a mesterkéltség látszata"

te szerintem egy másik filmet láttál :)

tüszimanó 2015.12.15. 15:48:32

"Han Solo és Leila csípős veszekedései"

"közismert tény, hogy Leila (az arab démon) ötvenedik életévét már régebben betöltötte. A kor és egy ideges bennszülött zsebkése mély nyomokat hagyott az arcán. "

tüszimanó 2015.12.15. 15:52:27

@J.W. Booth: Boba miért lenne főgonosz? Ő egy dolgozó jómunkásember aki a fizetésért elvégzi a feladatát, sehol nem gonosz.

steery 2015.12.15. 15:59:58

1. Jar Jar Binksnek fontos funkciója van a történetben: ő a lény, aki a körülötte zajló eseményekről túl kevesett tudott és azt is rosszul. Az ártatlan lelkű, ügyetlenkedő galaktikus átlagpolgár, akinek semmilyen különleges tulajdonsága nincs. Ennek ellenére mégis tábornok, majd hős, végül szenátor lesz belőle, ahogy az események egyik fontos pozícióból a másikba buktatják, egyre feljebb. Ő testesíti meg a mondást, miszerint aki semmihez sem ért, az menjen politikusnak.
2. John Williams klasszikus zenéi pont attól ütősek, hogy semmi modern nincs bennük. Egy réges-régen játszódó történetben furcsa is lenne a szintetizátoros zene vagy az elektromos gitárok vinnyogása.
3. Az űrcsaták a film revisited (adywan) változatában lettek igazán ütősek. Aki még nem látta ezt a rajongói feljavított változatot, feltétlenül nézze meg!
4. A 6 Star Wars mozifilm egyik legfontosabb főszereplője kétségkívül Obi-van Kenobi. Minden fontos esemény, fordulat és probléma neki köszönhető. Anakint ő kezdi el tanítani, miatta (a hiányos és rossz oktatása miatt) fordul a fiú a Jedi Rend ellen, ő vigyáz Lukera, majd menti meg őt és Leiát (a Halálcsillag vonósugarának kikapcsolásával és a Vaderrel vívott párharccal), hogy kijuthassanak a harcállomásról és végül ő az, aki elhallgatja az igazságot a fiatalok elől, megnehezítve az életüket.
5. A szemétzúzós jelenet a film egyik legizgalmasabb része. A mai napig teljesen egyedi ötlet, talán csak a Knight Riderben volt hasonló, amikor a beszélő autót a sofőrjével együtt akarták palacsintává lapítani. A kábelen átlendülést a fémszakadék fölött kaszkadőr nélkül csinálták meg a színészek. A szöktetés közben elhangzó dumák előrevetítik a későbbi eseményeket a főszereplők között.
6. Darth Maul főleg a profi kardozós technikájának és akrobata mutatványainak köszönheti a sikerét, amivel messze űberelte az originál trilógia egyszerűbb fénykardozós jeleneteit. Ezt azóta sem sikerült felülmúlni, se az ep2-3-ban, se az animációs filmekben.
7. Han Solo azért olyan népszerű, mert árva gyerek, kábítószer és fegyvercsempész, törvényenkívüli cowboy, párbajhős, szerencsejátékos és nőcsábász. Egyszóval ő a hivatásos csirkefogó a filmben. Az előzmény trilógiában nincs ilyen gazfickó sajnos.
8. Valóban, a Baljós árnyak legjobb jelenete a hármas fénykard párbaj. Ezt nehéz lesz felülmúlni.
9. Az "Én vagyok az apád!" jelenet igazi súlyát az adja, hogy Luke rádöbben, ha ez igaz, akkor Kenobi és Yoda gyakorlatilag becsapták őt, eltitkolták előle az igazságot és így merőben új helyzet teremődik, mivel ez már családi ügy a számára. A lehető legszemélyesebbé válik a konfliktus, a fizikai szintről kiterjedve a lelki szintre is.
10. A birodalom visszavág legnagyobb erőssége az, hogy a megfelelő ponton hagyja félbe a tragédiába hajló történetet, bizonytalanságban tartva a nézőket a folytatást illetően. Ezek után kötelező megnézni a következő részt.

Pascow 2015.12.15. 16:02:22

Darth Maul nekem sem jön be, nem, hogy mint legjobb gonosz de még egyszerű szereplőnek is gyenge. Legalább valami hátteret adtak volna a karakternek de így, hogy van 3 mondata, aztán meg jól ki is nyírják......és még nevetségesen is néz ki.

tüszimanó 2015.12.15. 17:27:13

@steery:
1, Jarjar egyetlen funciója, hogy legyen egy cuki füles bábu a happymeal menühöz

2, "Egy réges-régen játszódó történetben furcsa is lenne a szintetizátoros zene vagy az elektromos gitárok vinnyogása."

jaja, a szintetizátor vagy elektromos gitár az még scifi egy fénysebesség felett közlekedő galaktikus társadalomban, tényleg furcsa lenne :)
3, láttam. hülyeség.
4. igaz
5, halál izgalmas, elvégre gyakran nyirják ki egy film összes főhősét a film közepén, szóval igazi váratlan fordulat a túlélésük.
6. attól, hogy valamit ezredmpre megkoreografálnak még nem lesz jó, csak steril.
7. a film (uj remény) melyik percében derül ki, hogy Han árva?
8. szerintem a stáblista messze felülmulta
9, ja
10. Szerintem a BV erőségét az elejétől végéig tartó jobbnál jobb jelenetek adják. A befejzése már egyértelműen csak a pénztárcsörgésért lett az ami.

CinemaTop10 2015.12.15. 19:52:25

Köszönjük az észrevételeiteket! A hibákat természetesen javítottuk! (Reméljük mindet! :) )
Sajnos nem vagyunk tökéletesek. :)

steery 2015.12.18. 19:06:34

@tüszimanó:
Jar Jar nem egy mesefigura, hanem az antihős megszemélyesítője. Én kezdettől furcsálom, hogy a legtöbb rajongó miért fikázza annyira a fickót. Szerintem üdítő színfoltként simán belefér a filmbe a sok komor, drámázó hős közé. Kár, hogy A klónok támadásában már elszürkült a szerepe, A Sithek bosszújában pedig csak a temetési jelenetben bukkan fel szomorkodva.
Kár, hogy Lucas a rajongók anyázása miatt nem merte jobban kibontani a szerepét. Mekkora húzás lett volna például, ha Palpatine halála után ő kerül valami hiba folytán a birodalom trónjára. Az abszolút alkalmatlan fickó a legfontosabb pozícióban! Aztán csinál néhány hülyeséget, ami miatt újra kitör ellene a felkelés és végül száműzik, vissza a mocsárba. Hogy ott végezze, ahonnan a sors kiragadta, akarata ellenére egyre feljebb és feljebb buktatva őt a hatalom égig érő létráján. Ez lett volna a tökéletes gúnyrajz a politikai karrieristákról és a birodalom romlottságáról.

Han árvasága tudtommal két regényben is szerepel. A szökevényekben és Az éden poklában.
süti beállítások módosítása