CinemaTop10

CinemaTop10

Kultikus autók a mozivásznon és TV-ben

2015. november 12. - CinemaTop10

A film bő évszázados történetében számtalan alkalommal történt meg, hogy bizonyos kellékek, tárgyak elhomályosították a főszereplőket. Többek között ez az autóknak is sikerült, amik közül számos legendás státuszt vívott ki magának. Rengeteg példány volt képes hatást gyakorolni egy-egy generációra és ösztönzi az autós kultúrát. Egyes karakterek pedig ma már elképzelhetetlenek az autójuk nélkül. Éppen ezért érdemes közelebbről is szemügyre venni a legemlékezetesebb filmes és tv-s járgányokat. Lássuk azokat, amiket biztosan felismernél, ha itt, a magyar utakon száguldoznának!

 

10. GMC Vandura – A szupercsapat, 1983-1987

 complete_van1.jpg

A szupercsapat furgonja nem maradhat ki egy ilyen listáról. A 80-as évek menő és sebes sportautóival szemben, mint Magnum Ferrarija vagy a Knight Rider KITT-je, a GMC Vandura a praktikusságot és az erőt részesítette előnyben. Rakterében szinte minden elfért, amire csak szüksége lehetett Hannibalnak és a többieknek, illetve számtalan alkalommal adott helyet remek beszélgetéseknek is. Jellegzetes piros csíkja fekete és metál szürke színekre osztotta a karosszéria festését, amellyel sikerült némi szépséget is csempészni ebbe a robusztus járműbe. Egy kemény és találékony csapathoz pont egy ilyen autó illik!

 

9. Peugeot 406 – Taxi trilógia, 1998-2003

3419604482_12c289526c_o.jpg 

A Taxi trilógia sztárja vitathatatlanul a Peugeot 406-os. Egyetlen gombnyomásra szelíd utcai járműből egy valódi fenevaddá alakul, és úgy repeszt Marseille utcán, hogy senki sem éri utol. A második részben már-már repülni is tud, a harmadikban pedig a legmélyebb hó sem lehet akadálya a száguldozásnak. Ilyen taxival nem lenne gond eljutni A pontból B pontba.

Érdekessége a filmnek, hogy egyszerre hat kocsival forgatták. Egy 406-os Peugeot játszotta a főszerepet, amelyet öt darab, módosított Peugeot 405 MI16-os egészített ki. A különböző autóknak eltérő feladataik akadtak. Az első volt a rendes taxi, a másikat mindig átalakulása közben mutatták, a harmadik a forgatást segítette, a negyediket fényképezték száguldozás közben, az ötödiknek csak a belsejét láthattuk, végül a hatodik a már teljesen átalakult jármű szerepét töltötte be.

 

8. Aston Martin DB 5 – James Bond franchise, 1962-napjaink

 image_5.jpg

James Bond legendás Aston Martinja a mai napig az egyik legnépszerűbb autó, amit valaha is használtak egy filmben. Popularitása elsősorban abban rejlik, hogy tökéletesen megtestesíti Bondot és az ő sokak által vágyott életstílusát. Egyszerre erős és elegáns. Mindezeken túl számtalan speciális eszközzel is felszerelték a film kedvéért, amik csak növelik a rajongótáborát. Az autóban található gépfegyver, katapultülés, álcázó füst, radar, és még arra is képes, hogy olajt öntsön az útra. A DB 5-ös Aston Martin egybe forrt a 007-es ügynökkel, mint az egyik legfőbb ismertető jegye, akárcsak a vodka-martini.

 

7. Tumbler – A Sötét Lovag trilógia, 2005-2012

 2968381-bat-tumbler.jpg

Batman egyszerűen elválaszthatatlan az autójától, akárcsak a fentebb már említett Bond. A köpenyes igazságosztó minden egyes inkarnációja magával vonja egy új Batmobile létrejöttét. A Christopher Nolan által levezényelt Sötét Lovag trilógia esetében sem történt ez másként. Akárcsak a film, a Tumbler is a valóságot kívánja megragadni. Egy testes, mégis sebes harci kocsit láthatunk, ami mindenféle különleges extrával van felszerelve, mint radarral vagy rakétákkal. Vastag páncélzata ellenáll a gépfegyvernek és a nagyobb ütközéseknek is. Öt másodperc alatt éri el a 60mp/h. A 37 hüvelyk széles kerekeknek köszönhetően bármilyen talajon képes mozogni. Erejét és bömbölő hangját pedig egy 350cid Chevy V8-as motor adja. Mindezen elemek egy igazi szörnyetegé teszik a Tumblert, ami abszolút méltó a Sötét Lovaghoz.

 

6. Ecto-1 – Szellemirtók I-II., 1984/1989

 fft20_mf176082.Jpeg

Az Ecto-1-es volt a szellemirtók járgánya, aminek a segítségével New York szerte üldözték a szellemeket. A kocsi alapját egy 1959-es Cadillac adta. A járművet aztán egy mentős-, halottaskocsi kombinációjaként fejlesztették tovább, ezzel adva meg neki jellegzetes kinézetét. Az átépítésnek köszönhetően igen tágas lett a belseje, ahol minden szükséges szellemüldöző cucc elfért. Oldalára pedig a szellemirtók szimbólumának számító matrica került, amelyen éppen kivonnak a forgalomból egy döbbent szellemet. Egyáltalán nem szép autó, de egy ilyen különc bandától nem várhatunk mást. (Szigorúan pozitív értelemben!)

 

5. Volkswagen Beetle – A kicsi kocsi sorozat, 1968-2005

 herbie-the-love-bug-550x412.jpg

A mozi világ egyik legkedvesebb autója a Volkswagen Beetle, alias Herbie, a kicsi kocsi. A kis autó eddig hat filmben szerepelt. Megkülönböztető jegyei a kék-fehér- piros verseny csík, amely végig szalad a karosszériáján, illetve a mára legendássá vált 53-as rajtszáma. Népszerűségét legfőképpen az emberi tulajdonságainak köszönheti. Kicsit önfejű, nem igazán akar szót fogadni aktuális gazdáinak, de csak azért, mert buzog benne a versenyszellem. Valamennyi futamot meg akar nyerni, amelyen csak elindul, és ezért sokszor a saját kezébe veszi az irányítást, hiszen képes saját magát vezetni. Mit neki sofőr! Mindemellett végtelenül kedves és bájos, és ami a legfőbb, ott segít, ahol csak tud. Herbie egyértelműen a Disney első számú verdája! Bocs, Villám McQueen.

 

4. Ferrari 308GTS – Magnum, 1980-1988

 mag.jpg

Mindjárt le kell szögezni, hogy a Ferrari 308GTS nem igazán állja meg a helyét egymagában, mint Magnum autója. A Hawaiion játszódó sorozat laza nyomozója ugyanis három különböző Ferrarit is használt az évek során. Először a 308GTS-t vezette, amely a leggyorsabb volt mind közül, majd jött a 308GTSi, végül pedig a GTSi Quattrovalvole. Hát… Magnum szeretett az éppen aktuális kocsival száguldozni a 308-as szériából. Jó neki. Ám a csere oka nemcsak a szeretet volt, hanem a károk végeláthatatlan sora is. Száguldozás közben ugyanis mindig sikerült valamilyen kárt tennie benne. Szegény Ferrarinak nem volt könnyű élete a magánnyomozó mellett. A sorozat nyolc évada során számtalan alkalommal törték össze, lőtték szét, szúrták ki a kerekeit, egy dühös nő ráadásul kulccsal is megkarcolta. A 308-as Ferrari azonban mindent túlélt, és hűségesen szolgálta mindenki kedvenc bajszos nyomozóját. Nálunk pedig a kilencvenes évek elejének egyik legmenőbb autójának számított.

 

3. Batmobile – Batman/Batman visszatér, 1989/1992

 promophoto.jpg

A Tim Burton által rendezett két Batman moziban egy extravagáns, mégis elegáns Batmobilet láthatunk. A tervezők sugárhajtású repülőgépeket, harckocsikat és a 30-as, 50-es évek verseny- és luxusautóit tanulmányozták a kocsi kialakítása során. Végül az egész autó expresszionista öltözéket kapott. Ennek eredményeként látott napvilágot az egyik legkedveltebb Batman autó. Orra egy sugárhajtású turbina, a karosszéria kerekded, ám erőteljes, a far pedig két denevérszárnyszerű uszonyból áll. Belseje egy kétüléses pilótafülkére emlékeztet, amely futurisztikus vezérlő rendszerrel van ellátva. Az éles kanyarókat egy kampó segítségével gond nélkül be tudja venni, képes falat mászni, bombákat dobálni, és ha a helyzet úgy kívánja pár gépfegyver is kéznél van. A legnagyobb különlegessége azonban a páncélzata, amelynek révén be tudja magát gubózni az autó, hogy senki se érhessen hozzá.

A nyolcvan-kilencvenes évek fordulóján hallatlan népszerűséget élvezett ez az autó, és minden kisfiú szerette volna vezetni. Számtalan filmben és tv sorozatban is feltűnt a későbbiek során egy-egy cameo erejéig, és a legtöbb rangsoroló lista a legjobb Batman autónak tartja. Ezzel mi sem vitatkozunk. 

 

2. DeLorean DMC-12 – Vissza a jövőbe trilógia, 1985-1990

 delorean-dmc-12-back-to-the-5141.jpg

Napjainkban elég népszerű jelenség, hogy az ember még a szomszédba is kocsival megy. Amerikában már a 80-as években is ez volt a helyzet. A film alkotói ezt alapul véve tehették fel a következő kérdést. Ha ez így van, miért ne lehetne átruccanni 1985-ből 1955-be egy autóval? Ezzel a zseniális húzással született meg minden idők egyik legpazarabb időutazós szerkezete, amely a Giorgetto Giugiaro által tervezett, mára kultikus státuszt elért DeLorean DMC-12-es. Futurisztikus kinézetével remekül passzol ehhez a könnyed, időutazós kalandhoz. Érdekessége, hogy eredetileg egy igen nehéz, 2.9-es V6-os motorral lett felszerelve. Emiatt azonban nagyon lassú volt, és Marty csak bajosan érte volna el az időutazáshoz kívánt 88 mp/h. A problémát megoldandó kiszedtek egy V8-as motort egy Porsche 928-ból, és áttették a DeLoreanba. Ez azonban semmit sem von le a repülni is képes autó értékéből. Ahogyan Doki mondja Martynak: Az időutazás legyen stílusos! Nos, a DeLorean határozottan stílusos. (Az ugye meg volt, hogy Marty pár hete érkezett meg ide 1985-ből? :) )

 

1. KITT: Pontiac Firebird Trans Am 1982 – Knight Rider, 1982-1986

 medieval-knights-arca-do-tesouro-k-i-t-knight-rider-hot-wheels-186995.jpg

Melyik másik autó is lehetne az első, mint a kultikus sorozat KITT-je? A Jogért és Igazságért Alapítvány, vagy egyszerűen csak Főnix Alapítvány által kifejlesztett autó képes beszélni a mikroprocesszorának hála, páncélja mindennek ellenáll, akár a 300 mp/h sebességet is eléri, saját magát vezeti, és mesterséges intelligenciával van felszerelve. De ez még nem minden! A sorozat előre haladtával olyan extrém képességekre is szert tett, mint az SPM fokozat, amelynek révén egy szuper autóvá alakult át. További különlegessége az orrán látható, vörösen villogó szkenner, ami tulajdonképpen a szeme, és ezen keresztül szolgáltatja az információkat a sofőrnek.

Az a bizonyos sofőr pedig David Hasselhoff volt, de hiába, mert az igazi sztár szerepét bizony KITT töltötte be. Remek humorforrást biztosított naivitása, ahogy mindig rácsodálkozott az emberi dolgokra, vagy éppen azzal, hogy nem értette a vicceket és az érzelmeket. Később ez részben változott és finomodott a személyisége, persze ha esetében erről beszélhettünk, és kissé szarkasztikus színt öltött, ám ez is kiválóan állt neki.

KITT elpusztíthatatlan, gyors, beszélgetni is lehet vele, és azon kevesek egyike, akik menőbbek, mint David Hasselhoff. Már csak ezért is az elsőnek kell lennie a listánkon. 

 

Írta: Erős László

 

Ti melyiket vezetnétek? És mi maradt ki?

Ha még nem tették volna, ne feledjétek követni a blogot, vagy dobjatok egy like-ot itt a Facebook oldalra még több Cinema Top 10 listáért!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cinematop10.blog.hu/api/trackback/id/tr58071216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kannás 2015.11.12. 21:20:54

Én nagyon szerettem még:

Simon József (Cserhalmi György) 1200-as Ladáját a "Dögkeselyű"-ből,

Verő (Varga Zoltán) és Berlioz (Eperjes Károly) Csajka 13-ját a "Meteo"-ból,

és végül, de nem utolsósorban José Luis Torrente (Santiago Segura) Seat 124-esét a "Torrente, avagy a törvény két balkezé"-ből.

RCH 2015.11.13. 11:20:40

Az elsô kettôt véletlenül felcserélted :D
További ötletek: General Lee (Hazárd megye lordjai) és a vörös paradicsom (Starsky és Hutch)
De majd kapsz még a nyakadba a többiektôl :D

Terézágyú 2015.11.13. 11:35:14

"A Jogért és Igazságért Alapítvány, vagy egyszerűen csak Főnix Alapítvány által kifejlesztett autó"

??? ez két különböző alapítvány, az első csinálta KITTet, a második pedig McGyver munkaadója :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.11.13. 11:37:25

Autos szemmel az a sorrend mashogy nez ki :)

autossagok.blog.hu/2015/03/24/minden_idok_legdogosebb_filmes_verdai

frogie33 2015.11.13. 11:45:44

Max interceptora maradt ki.

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2015.11.13. 11:48:32

General Lee nagyon hianyzik. Pl. a rohejes Nolan fele Batmobil helyett.

paráznabillegető 2015.11.13. 12:04:48

kitt legfontosabb gombját kihagytad, baszki!
C, mint cabrió!
azután kerül bele, hogy a gettónégerek újból összerakják,és így lesz teljesen raj.

safranek 2015.11.13. 12:05:36

A "Gumikacsa" kamionja?

juan88 2015.11.13. 12:17:24

Hiányolom a Winchesterek Impaláját.

Cartman 2015.11.13. 12:21:34

Taki bacsi Ladaja hol marad???

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.11.13. 12:42:26

@Ződ2000: a linket elbénáztam ( autossagok.blog.hu/2015/03/24/minden_idok_legdogosebb_filmes_verdai )

Azért amikor a Lotus átalakul tengeralattjáróvá az eléggé komoly volt a maga idejében.

GrofZero 2015.11.13. 12:43:52

Columbo hadnagy 'hibátlan állapotú' verdája - Peugeot 403 Cabrio
Mr. Bean Mini Cooperje és örök ellensége a bilikék Relian Regal Supervan III
Christine - 1958 Plymouth Fury / Belvedere

agytörzsy prof 2015.11.13. 12:46:04

Egy darabig egy Peugeot 405 MI16 eleinte büszke, később "nem annyira büszke" tulajdonosa voltam, jó autó volt, itthon ritkaságnak számít. Gyors, kényelmes meg minden, de rengeteg probléma volt vele. Magnum Ferrarijáért sráckoromban odáig voltam.

A listából én hiányoltam General Lee-t, továbbá a Tolvajtempó Eleanor-ját (bár a film nem volt kultikus, az autó azért szép darab).

Columbo nyomozó Peugeot 403-asa is helyet kaphatott volna, és a Dallas-ból Bobi Mercedese (szégyen, de nem ugrik be pontosan milyen típus volt, de nekem nagyon tetszett az az autó)

Rob67 2015.11.13. 12:52:45

Ezek kozul jo ha kettot harmat ismerek. Elegge elielheto modon nem igazan vagytam sosem a bat/super/iron/and/spiderman baromsagokra, igy azt sem tudtam kocsija volt a repkedo faszinak.
A Ghostbuster, Bond es Back to the future auto megvan.

ZON 2015.11.13. 12:55:05

Dumb és Dumber szőrös kutyafurgonja.

Omegared 2015.11.13. 13:01:12

Hát....azért ha filmes ikon kocsikról van szó, vannak nagy SPACE ek, amik hiányoznak:

Petrochelli felépítményes pick up ja - sajnos USA ban nem volt túl ismert
Starsky és Hutch Gran Torino-ja
General lee

és sajnos azt kell mondjam mára a Halálos iramban eleinte narancs majd a végén fehér Toyota Suprája is ide sorolandó (RIP paul Walker)

ZsoZol 2015.11.13. 13:03:10

@agytörzsy prof: Bobby kultikus kocsija tűzpiros SL Merci volt. Ahogy Magnum Ferrariát, néha ezt is cserélték. Eleinte 450-es volt, utána 380-as ha jól emlékszem, természetesen mindkettő az 'amerikai orrú' kivitelben.
Kicsit én is hiányolom a Starsky fehér pipás Ford Gran Torinóját, vagy Mad Max Ford Falcon GT-jét.

Egy ilyen sorozatot viszont simán lehetne csinálni a magyar filmes autókról. Elhangzott Taki bácsi Ladája, Cserhalmié is, de talán beleférne az Argóból a muszklis kisbusz (- Hol a BMW? - Elvitte a cica...), vagy az Üvegtigris Impalája, ami csak másodperceket szerepelt, mégis maradandó volt :)

Omegared 2015.11.13. 13:07:53

Ha olyan örök kocsikról van szó, amik nemcsak egy sorozatban szerepeltek, hanem többszőr visszatértek: filmben, rajongók is megépítették, akkor a következőket kellene megemlíteni:

1.Knight Rider KITT
2.1989 Batmobile
3.Delorean
4.Kicsi a kocsi Herbie

Ezek olyan ikonok, kivétel nélkül amiket nincs olyan aki ne ismerne meg.

De ha felakarjuk sorolni az összeset, egy lap is kevés: Pl most jut eszembe a Supernatural \ odaát sorozat Impalája.

megmondó kapitány 2015.11.13. 13:43:43

Általánosságban jeep és a shelby be férne ide. Ha van a-team, akkor Bobby ewing is kéne mint sorozat. Az 1200 már csak ötvöscsöpi miatt is helyet kaphatna ha már a dögkeselyű nem elég nagy szám. És egy trabi. Olasz meló mini?
Vagy Citroën ds?
Csendőr terepjáró?

Bambano 2015.11.13. 14:12:00

ha kultikus filmből kultikus autó kell: Bullit, zöld Ford.

Skatulya bácsi megmondta 2015.11.13. 15:00:26

Amikor Ötvös Csöpi a Zsiguliban visszarakja 4-edikből 3-ikba a jobb gyorsulás végett…
Nekem az kellene!!!

Puffogó Kipufogó 2015.11.13. 15:21:21

Mad Max Interceptor, A kék-sárga üldöző autó, ha jól tévedek, Holden volt.

wsvap 2015.11.13. 15:29:54

Faja lista! Igaz, simán lehetne inkább húszas lista is, mert azért volt még pár ikonikus verda :) De azért jó!

theman 2015.11.13. 15:43:49

Talán Derrick E28 BMW-je? Mindig mondta: Harry hozd a kocsit!

Mrwolf 2015.11.13. 16:12:14

Fantomas Citroen DS-e . Sokkal, de sokkal kúlabb mint a Taxi Peugeotja.

Bambano 2015.11.13. 18:22:13

@Puffogó Kipufogó: igen, jól tévedsz, egy ford falcon coupe volt, nem holden, mert az general motors.

CinemaTop10 2015.11.13. 20:00:37

@ZsoZol: Magnum csak a 380-as Ferrarival furikázott. Ebből a szériából használt három különböző típust.

A magyar autós listáért meg köszi a tippet! Feljegyezve a késsőbiekre. :)

CinemaTop10 2015.11.13. 20:06:47

@Terézágyú: Hű! Jogos a MacGyver említése. Ott is volt Főnix Alapítvány. Viszont a Knight Rider egyes fordításaiban és kiegészítő anyagaiban Főnix Alapítványként is emlegették KITT-ék vállalatát. Igaz nem túl gyakran. Másrészt a Főnix, mint az újjászületés szimbóluma elég erősen átszövi a sorozatot. Gondolj csak Michael újjászületésére a plasztikai műtét során. Főleg emiatt terjed el így is emlegetni az Alapítványt.

CinemaTop10 2015.11.13. 20:10:00

@agytörzsy prof: Bobby Mercedese a Benz 380 SL volt 1983-ból. :)

CinemaTop10 2015.11.13. 20:14:43

A lista összeállításánál fontos szempont volt, hogy nálunk minél többen felismerjék. Sajnos Starsky-ék vagy a Hazárd megye lordjai annyira nem voltak ismertek és kedveltek Magyarországon, csak egy szűkebb körben. Ezért is maradt ki, akárcsak a Smokey és a bandita 77-es Pontiac Firebirdje. Bár azért KITT ott van ebből a sorozatból. :)

És basszus! Igen, Columbo kocsijának itt lenne a helye! Efelett most valóban elsiklottam.

Bambano 2015.11.13. 21:11:22

@CinemaTop10: hazárd megye lordjait mindenki ismerte, aki nem a legfiatalabb generáció.

@RCH: az a vörös paradicsom helyesen csíkos paradicsom. striped tomato. egyébként egy ritka ócska jármű
www.youtube.com/watch?v=TNJxNx7_uY8

RCH 2015.11.19. 12:25:10

@Bambano: Jogos, a nevet eltoltam. Viszont ezeket az autókat nem azért szeretjük, mert annyira jók. A DeLorean-t is folyton fikázzák, de attól még nagyon népszerû ;-)
süti beállítások módosítása